10M de frica

Se întâmpla la un summer camp. Mă jucăm “ce fac eu să facă toți” cu copiii la o trambulină aflată la vreo 30 de cm de apă. La tura lui, un puști de nici 5 ani a făcut flic-flac-ul și după el toți ceilalți până la mine. Era rândul meu și nu știam cum să mai trag de timp fiindcă era singura săritură pe care îmi era super-teamă s-o fac.

Am ajuns pe trambulină toți au început să radă și să strige “go mr. Max! / “come on it’s easy!” și alte de-astea. Eram antrenorul lor de fotbal și simțeam o mare presiune pentru că de obicei eu sunt pe margine și îi încurajez să se provoace și nu invers. Gândul ăsta m-a făcut să sar și pentru că nu am fost foarte convins mi-am pleznit spatele de apă.

Thanks God – a fost ultima săritură din joc fiindcă expirase timpul și venise pauza de prânz pentru copii. Nu și pentru mine care mă incăpățânasem să învăț să fac flic-flac-ul cu rotația completă, cu aterizare în picioare.

M-am urcat pe trambulină și am început dialogul intern. A fost dialogul ăla pe care îl ai cu tine atunci când ți-e teamă să faci ceva dar totuși îți dorești. Dialogul ăla care te paralizează doar pentru că există.

Mi-au terbuit vreo 6 încercări că să-mi iasă mulțumitor, însă procesul a durat mai mult de o ora, timp pe care l-am petrecut pe trambulină vorbind cu mine. M-am ales cu spatele ars (de soare, nu de apă) însă a fost o experiență de învățare plină de revelații. Una din ele a fost că sunt lucruri pe care le pot învață numai sărind și că depinde de mine dacă vreau ca cele 6 salturi să-mi ia o ora sau 2 minute.

Doi băieți de la NYTimes (întâmplător pe unul în cheamă MAXIMILIEN VAN AERTRYCK) au făcut un experiement video în care își doreau să ilustreze senzația autentică de îndoială. Așa că au găsit 67 de oameni pe care i-au plătit cu echivalentul a 30$ să se urce pe marginea unei platforme la 10 m deasupra unei piscine. Voiau să vadă cum vor reacționa. I-au zis “Ten Meter Tower”. Video-ul mi-a amintit atât de tare de ce am simțit la summer school că parcă s-a întâmplat ieri. Mai multe despre experiment aici. Enjoy!

 

 

 

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar

About Me

About Me

Hello and welcome! My name is Maximilian, but kids call me Mr. Max. I am a football coach on a mission to teach, practice and cultivate character strengths. Besides education I love nature, snowboarding, tango and adventures. You can contact me on any of the links below.

Social Profiles

Projects that I support: