Noul Tica din fotbalul romanesc / Manifest

Urmatoarea poveste nu e despre fotbal. E povestea lui Tică Darie, un tânăr cercetaş pasionat de video-making şi natură.

În timp ce studia multimedia design & communication la Copenhaga a auzit de iniţiativa celor de la Gold Corporation de a exploata aurul de la Roşia Montană şi s-a hotărât să facă ceva pentru a-i opri. Miza lui era comunitatea şi zona superbă din Apuseni care urma să dispară.

S-a hotărât să plece pe bicicletă din Copenhaga până la Roşia să atragă atenţia asupra celor ce aveau să se întâmple în ţară. Oricine s-a întâlnit cu Tică în călătoria lui, a aflat povestea Roșiei Montane.

Când a ajuns la Roşia după peste 2500 de km de pedalat, câţiva localnici l-au primit ca pe un adevărat erou. Alţii însă, au început să arunce cu pietre şi să-l ameninţe încercând să-l facă să plece.

Tică în schimb, s-a decis să se mute acolo.

Şi-a făcut buletin de roşian şi uşor-uşor a început să se integreze în comunitate. Nu i-a fost deloc uşor, mai ales că majoritatea roşienilor erau pro-exploatare şi nici nu voiau să audă de Tică şi ideile lui.

Ceva s-a schimbat însă când Tică a înfiinţat un centru de cercetaşi pentru cei mici. Copiii erau fascinaţi de activităţile de la centru aşa că s-a dus repede vorba în comunitate. Au ajuns să se înscrie chiar și copii provenind din familiile care își doreau exploatarea, iar Tică i-a primit pe toți.

A fost primul semn al transformării comunităţii din Roşia Montană. Au trecut aproape 4 ani de când s-a mutat acolo, iar ritmul schimbării a crescut și odată cu el idealurile lui Tică despre ce se poate face acolo.

Povestea lui Tică nu este despre fotbal.

E o poveste despre Curaj și Perseverență. Curajul de a te lupta pentru idealurile în care crezi, chiar dacă asta presupune să te împotrivești unei companii gigant, să pedalezi mii de kilometri sau să-ti pui chiar viața în pericol. Curajul de a candida la primărie și Perseverența să depășești toate obstacolele pe care le presupune construirea unei afaceri sociale profitabile.

E o poveste despre Sprență și Colaborare. De-a lungul întregii aventuri i s-au alăturat sute de oameni care l-au susținut în diverse momente și fără de care n-ar fi putut duce lucrurile mai departe. Fie că a fost vorba de renovarea unei case, organizarea unui festival sau declanșarea unei revoluții în stradă, Tică a învățat să ceară ajutor și să lucreze împreună cu oameni din toată lumea.

E o poveste despre Entuziasm și Energie molipsitoare chiar și atunci când miza e enormă. Îmi amintesc că l-am întâlnit pe Tică în diverse momente de-a lungul aventurii lui și era mereu cu zâmbetul pe buze, mereu gata de o nouă aventură.


Chiar dacă nu e despre fotbal, povestea lui Tică m-a făcut să mă gândesc la mine și la ce fel de antrenor vreau să fiu. Și ca orice antrenor de fotbal, visez să-l cresc pe noul Gică. Cred că aș fi destul de încântat și dacă din mâna mea ar ieși următorul Dică dar nimic nu m-ar împlini mai tare decât să contribui la dezvoltarea următorului Tică.
E motivul pentru care împreună cu Octa și Carina am început acum aproape 2 ani proiectul Graspers. Un club de fotbal care își propune să fie un spațiu de cultivare a caracterului. Mai multe despre felul în care facem asta, într-un post viitor.

 

 

 

 

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer