Youth Council Professional Camp

În “The Element”, Ken Robinson are un capitol care se numește “Finding Your Tribe”. E despre cât de important e să te conectezi cu oameni care fac lucruri similare cu cele pe care le faci tu. Săptămâna trecută am stat 4 zile la Buftea împreună cu alți 19 tineri care văd fotbalul ca pe un instrument de transformare comunitară și am înțeles mai bine mesajul autorului: conversațiile mele gravitau natural în jurul temei, inspirația plutea în aer, iar mintea îmi era conectată constant la subiectul transformării.

Federația Română de Fotbal (prin Diana Pirciu) împreună cu Fundația Friedrich Naumann au fost în spatele acestui program care și-a propus să coaguleze energie în jurul acestui subiect și să genereze proiecte cu impact social, în care fotbalul să fie liantul transformării.

Am început prin a ne cunoaște, iar băieții de la Ascendis au facilitat foarte bine partea asta. Punctul culimnant a fost simularea unei expediții în echipă, pe Everest. La briefing Soso, unul dintre traineri, ne-a promis că o să trăim intens o sumedenie de stări și chiar s-a ținut de promisiune. Am simțit recunoștință – înainte de plecarea pe munte când nu știam dacă ne vom mai întoarce, am simțit bucurie autentică – de fiecare dată când aflam cum va fi vremea pe munte și panică totală – când am aflat că nu ne-am calculat bine resursele.

Au urmat apoi două sesiuni despre leadership care nu mi-au adus prea multă valoare. În cadrul uneia dintre ele însă, Aura ne-a prezentat câteva proiecte care se folosesc de fotbal să schimbe destine. Cel care mi-a atras atenția cel mai mult și despre care nu știam e Football3. Mai jos un scurt preview.

(Dacă mai știți de astfel de proiecte oriunde în lume, dați-mi va rog de veste. Fac un mic research pe tema asta).

Programul s-a încheiat cu o etapă de acțiune. Ne-am grupat pe echipe și ne-am imaginat cum am putea face și noi ceva similar cu resursele pe care le avem și sprijinul celor de la FRF. S-au născut câteva idei faine printre care un program de formare a părinților de mici sportivi, proiect la care contribui și eu.

Într-una din zile am făcut fotografia asta cu telefonul și când m-am uitat mai bine la ea mi-am dat seama că e o bună metaforă pentru situatia pe care o avem acum în România: numeri pe degete programele care folosesc sportul să aducă valoare în comunitate. E o scenă săracă și e cumva firesc să fie lumina stinsă.

Cu toate astea terenul e atât de atrăgător, jocul atât de frumos iar miza atât de mare încât e dureros să stai deoparte. 20 de tineri la Buftea au făcut deja 4 echipe. Cred că dacă tribul asta continuă să crească și să lucreze împreună va aduce ușor ușor lumină în viață copiilor și a comunităților care au atâta nevoie de ea.

A passionate educator on a mission to teach, practice and cultivate character strengths.

10M de frica

Un an cu Bunatate

Empathy Coach sau Steel Coach

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar

About Me

About Me

Hello and welcome! My name is Maximilian, but kids call me Mr. Max. I am a football coach on a mission to teach, practice and cultivate character strengths. Besides education I love nature, snowboarding, tango and adventures. You can contact me on any of the links below.

Social Profiles

Projects that I support: