Forumul Sportului Romanesc

La Youth Council am cunocut-o pe Cristiana și am avut o super chimie cu ea. Mi-a scris acum câteva zile și mi-a făcut o invitație de nerefuzat. M-a invitat la Forumul Sportului Românesc – un eveniement organizat în contextul a 100 de ani de la Marea Unire, unde fuseseră anunțați 80 de speakeri din toate zonele sportului: președinți de federații, antrenori, avocați, profesori universitari, suporteri, specialiști în marketing sportiv, chiar și oameni politici.

Ce mi-a atras atenția pe agenda evenimentului a fost că jumătate din program era sub formă de workshop-uri.Unele pe niște teme care chiar mă interesează: Psihologie și coaching în sport, Educație prin sport sau Metode de finanțare în sport.

Cu ce am rămas:

  1. Ecosistemul sportiv e mai amplu decât îmi imaginam. Am ajuns să mă uit la el ca la un fel de națiune. Sunt peste 300 de federații recunoscute. Există până și federații de federații. Din națiunea asta fac parte sute de milioane de oameni (stakeholderi) cu diverse roluri.
  2. Există numeroase organizații care se asigură de bunăstarea acestei națiuni. Una care mi-a atras atenția e SportRadar. Un fel de poliție a sportului. O organizație globală care pe baza unor algoritmi care adună 5 miliarde de date zilnic, depistează blaturi, nereguli, arajamente etc în sport și pe baza lor trimit detectivi care să investigheze cazurile.
  3. Un lucru care m-a șocat a fost că înecul este în top 5 cauze pentru care copii sub 14 ani își pierd viață în 48 de țări din lume asta. Există câteva organizații în acest ecosistem care au făcut din “life saving” un sport în sine. L-am cunoscut pe un domn australian – Christopher Neesham care a ajuns în România cu organizația pe care o reprezintă și prin care desfășoară cursuri gratuite de înot pentru copiii care trăiesc în zonele periferice ale Brașovului.
  4. Am mai rămas cu o mare poftă de a aprofunda multe dintre subiecte, cu oameni care fac parte din aceasta națiune. Organizatorii au făcut o treabă minunată aducând la aceeași masă 80 de oameni relevanți din spectrul sportului. Ce nu am simțit a fost dialogul ăla care te duce către esență și către a înțelege profunzimea lucrurilor. (asta și pentru că design-ul evenimentului s-a schimbat, iar acele workshop-uri s-au transformat tot în niște prezentari-monolog).
  5. O singură dată cineva a reușit să stârnească o conversație (off-topic dar plină de insight-uri) când a întrebat “Who owns a sport?”. O întrebare care pe cât de simplă pare, pe atât de bine a ilustrat felul în care fiecare se raportează la lumea sportului. Dezbaterea a fost pentru mine highlight-ul forumului.

La finalul evenimentului am avut ocazia să-l ascult prima dată pe dl. Octavian Bellu vorbind. A avut un mesaj simplu dar foarte potrivit întâmplărilor. A zis că dacă la finalul acestui forum măcar o parte dintre cei prezenți vor face cu măcar 1% mai bine treaba lor, evenimentul a fost un succes.

Eu mă pregătesc de un Learning Journey în care vreau să cunosc și mai mulți oameni care schimbă regulile jocului în națiunea asta și cu siguranță după Forumul Sportului Românesc călătoria mea va fi cu 1% mai fructuoasă.

 

A passionate educator on a mission to teach, practice and cultivate character strengths.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar

About Me

About Me

Hello and welcome! My name is Maximilian, but kids call me Mr. Max. I am a football coach on a mission to teach, practice and cultivate character strengths. Besides education I love nature, snowboarding, tango and adventures. You can contact me on any of the links below.

Social Profiles

Projects that I support: